onsdag 27 februari 2013

Marigo Bay, St Lucia

Nu ligger Imagine i Marigo Bay, de slipper ankra och använder boj. Det är helt skyddat från vind där de ligger nu.

Yvonne och Kurt har varit på utflykt till Sulphur Springs and Mineral Baths med taxi som gick på 115 US dollar.......

Positionen syns under fliken Position.

Det är allt jag vet. //Marie

PS. Hoppas att de snart skriver vad de gör och ser så vi får reda på deras äventyr på bloggen DS.

fredag 22 februari 2013

Instruktion till mor och far

Hur man lägger in bilder och kommentarer?
Svar: Man gör mycket på samma sätt som man gör i word dokument.

Skriv en introduktion om ni vill ha det.
tex:
Här kommer det bilder innan avseglingen 2012. Vi fick fina t-shirts från våra vänner.

Hämta bilderna på det sätt som är beskrivet i instruktionen ni redan har. När man vill lägga in bilder ställer man markören där man vill ha bilden.

tex här

Sedan är det bara att ställa markören under bilden och skriva. 
Markerar ni bilden kommer det upp en rad under bilden. Där kan man centrera bilden eller göra den större, mindre, lägga till speciell bildtext (då följer bildtexten med när man flyttar den automatiskt) eller radera bilden.
tjoho va glada vi är
Ovan är en bild av mindre storlek och centrerad och med bildtext:

Är det fler bilder ni för in samtidigt så läggs de ibland efter varandra som ett tåg. 
Då är det bara att gå med piltangenterna och tycka ENTER så hamnar bilderna inte bredvid varandra.
Har en bild hamnat fel så markerar ni den och trycker Ctrl x (=klipper ut) och ställer sedan markören där ni vill ha in den och klistrar in med Ctrl v.

Tjoho så här ser det ut när det inte är en bildtext utan bara skrivet vanligt under bilden

Gamla inlägg:
Gamla inlägg redigerar ni genom att gå till Inlägg och trycka redigera under det inlägg ni vill ändra/lägga till mer i.


Ni får pröva er fram :)

onsdag 13 februari 2013

Medical Center St Lucia

Mail från St Lucia:
Vilken upplevelse att komma till Medical Center och träffa en doktor. Det var första gången han lyssnade på mig och jag fick förklara vad jag varit med om. Han förhörde sig om symptom och skrev ut pencillin som jag skall ta i sju dagar och två varje dag på fastande mage. Vi kan inte ta oss någonstans på ön för jag måste på toaletten så ofta så vi får bli kvar här ett tag och sedan se var det finns vulkaner, vattenfall och en massa andra upplevelser med. Här kommer de också och frågar om de ska tvätta båten också. Kurt hälsar till er alla också. Hälsar Yvonne

tisdag 12 februari 2013

Lilla julafton - en köttchark på St Lucia

Imagine kommer att ligga kvar vid St Lucia och göra en del utflykter till vattenfall och andra sevärdheter.
Det är dock dyrt att ligga i hamnen. Det är vackert här i hamnen och det är berg runt om hamnen och den är stor. Vi har fått igång internet efter mycket om och men pga koder som måste användas.
Vi har fixat med vindrodret och Yvonne har sytt solskydd till båda sidorna. Tyvärr har Yvonne fått urinvägsinfektion som inte ger med sig även om det dricks tranbärsjuice så vi skall söka upp läkare.
Vi har varit och handlat på en supermarket, stor som OBS (Hajen antar Marie i Vbg), det var första gången sedan Kanarieöarna som vi såg en köttchark  med kött av alla de slag, det var lilla julafton för oss :) .
Yvonne har äntligen hittat och köpt en bok om Karibiens växter och djur skriven av Virginia Barlow.
Vi har två amerkaner i båten brevid och de har legat här i en 2-3 månader. De säger att man skall inte gå upp i byn på kvällen, då kan man bli nedslagen. Det är vackert här på ön med fina stränder men det är fattigt och husen är skraltiga så fort man kommer en liten bit ut från centrum.

/ Yvonne och Kurt
Berättat för Marie

lördag 9 februari 2013

St Lucia

På eftermiddagen den 8/2 klarerade Imagine ut från Barbados.
Den 9/2 kl 18.30 gick Imagine från Bridgetown mot St Lucia.
Idag fick jag sms om att de hade 13 Nm kvar men motström och motvind.
De kom fram innan 17.20 (St Lucia tid) då jag fick sms om att de nu ligger i Rodney Bay Marina, de klerar in imorgon då tullen är stängt nu. Det är tydligen helt kolugnt, inte en våg vid stranden.

Position 9/2 2013
N 13 33' 5'' 
W 60 44' 19''
Time 11:03:37 UTC

Barbados

10/1 2013 Torsdag
Idag stuvade vi om en hel del så besökarna skulle få plats med sina saker.
Marie, Magnus och barnen kom i kväll med flyget. Vi möte dem vid busstationen. Det blev två vändor med gummibåten för att få ut 2 resväskor, 2 dagsryggsäckar, barnens ryggsäckar av mindre modell och en stor bag. Första vändan klarade sig utan regn, men andra rundan fick vänta under en bro i gummibåten tills regnet lätta lite. Vi åt köttfärssås och spagetti men det var inte mycket som gick ned.

11/1 Fredag
In till stranden stod på tur, denna första dag. Kurt körde in mig och Marie till stranden först. Sedan hämtade han Magnus, Lucas och Erik. Marie och jag möte dem en bit ut från stranden, vattnet är en bit ovanför midjan. Vi beslutade att stänga av motorn och dra in gummibåten. Vad händer? Magnus och Kurt sitter på samma sida och en våg välter gummibåten. Alla 4 hamnar under, tur att barnen har flytvästar på sig.
Får tillslut vält tillbaka båten efter några försök, barnen sitter fast i linor, Magnus har fått motorn i huvudet och står och håller sig för huvudet. Marie springer in till stranden med Erik och Magnus tar Lucas. Illvrål!
Det lugna sig snabbt ändå. Kurt försökte fixa motorn som dränkts, Magnus undersöktes och han hade ett jack. Kurt och Magnus fick ro ut till Imagine för att fixa motorn. Det tog ca timme. Under tiden stod jag och Marie på stranden och lyckades få ner Lucas till vattenkanten för det var där man kan bygga sandslott. Erik (3 år) var det värre med, han ville inte vara nära. Solen brände och vi hade ju inga torra kläder till dem så Erik fick ta mammas kläder för att skydda sig. Magnus och Kurt lyckades torka ut förgasare och allt så de kom tillbaka. Sedan var det bara att få i barnen i gummibåten igen för att åka tillbaka.... Det gick över förväntan. Lucas (6 år) är duktig på att klättra så att komma upp i båten är inga problem, han tycker det är roligt. Men båda var rädda. Kurt och jag åkte in och handlade mat samt 4 hamburgare, det var ingen ide att ta med barnen i gummibåten in för att äta idag, barnen åt pastaskruvar och korv. Sedan fortsatte barnen leka, Erik sov en lång stund. Tidig sänggång då besökarna är trötta......

Segelfartyg som kom 11/1

Cigarettbåt med turister

12/1 Lördag
Gummibåten läcker, vi får pumpa den regelbundet. Vi åkte in till stan i gummibåten, barna är rädda men det gick bra. Vi gick och tog apelsindrink och glass. Handlade och Yvonne leta upp ett apotek för att få tag på medicin som tagit slut. Vi åkte tillbaka och åt köttfärssås och pastaskruvar, barna åt 4 portioner så allt tog slut. Det var mycket gott hälsar Marie! Kurt, Marie, Magnus har badat från båten.

13/1 Söndag
Fixade med XP-datorn idag, skärmen vi köpt kan inte ta emot minsta storleken så vi prövade med tv:n, där funkade det så vi får flytta den skärmen en annan dag. Vi åt lunch inne i stan på ett ställe vi hitta, det mesta var stängt, det blev hamburgare och barnen vägrade äta pommes. Marie har tvättat, barnen lekt. Det är 28-29 grd i vattnet och alla vuxna har varit i och badat, jag har simmat runt båten för första gången, men fick vända först då jag fick kramp i foten men sedan gick det bra. Barnen har ätit pastaskruvar med ketchup!

Inne i Bridgetown, där vi bruka lägga till med gummibåten




Botten 5 m ned. Sjögräset såg ut som de träd som stod på piren.
Sköldpaddor kom fram lite då och då. 
Fiskar med främre fenor som händer grävde i botten.

Härligt med badbrygga

14/1 Måndag
Erik vakna kl 6 och började prata. Det ä mojjon nu, DET Ä MOJJON NU MAMMA x 5 ggr tills Marie svarade. Marie fixade Windows7 datorn. Lunch - det blev kycklingsoppa på påse kompletterat med pastaskruvar, barnen åt pastaskruvar med ketchup! Efter det satte vi upp Alfaantennen och försökte komma ut på nätet. Det gick inte. Vi åkte istället in till stan och åt middag, barnen åt glass. Handlade och gick runt lite grann, Erik orkar inte gå så långt, träffade på en familj som kommit med samma plan som Marie & Magnus, pratade en liten stund med dem, gick sedan och handlade innan vi åkte tillbaka.

Månen ligger ner, ser ni det?

15/1 Tisdag
Idag skulle vi gå till Port Saint Charles för att få närmare till en grotta som låg på norra delen som vi ville se.
Vi stuvade undan och började ta upp ankaret. Helvete vad det satt, vad sitter vi i? Leta upp snorkel och simfötterna. Magnus fick hoppa i med snorkel, simfötterna var för små stl 46 räckte inte.... Han kom ned ca 3 m och såg ett jättestort gammalt ankare och en massa kätting som var fast i den. Inte första båten alltså. Vår ankarkätting var slingrad över och under och runt. Nu stod ankaret upp och Magnus kunde ta i den, det var 5-6 m djupt här. Inte en chans att vi tar bort det själv. Barrys snorkel and dive åkte förbi och vi ropade på dem men de kunde inte hjälpa oss då de inte hade utrustning med sig, men de låg kvar och cirklade länge.  En gummibåt passerade och vi ropade på dem, de gav oss tips om att Pelikan (stort träsegelfartyg) hade dykare ombord. Kurt tog gummibåten och åkte först ut till kustbevakningens fartyg och frågade sedan till Pelikan. Dykaren, en engelsk tjej, kunde komma kl 13, de hade lite att göra först. Så vi åt lunch. Kl 13 kom hon med en medhjälpare. De dök ned, hon med dykutrustning, han med snorkel. Vi släppte på ankarkättingen och de band fast imagine i det gamla ankaret med ett rep. Sedan dirigerade de Imagine år olika håll och lirkade ut kättingen, 45 min tog det och 45 pund kostade det för det var den summan vi hade i den valuta de ville ha. De skulle lämna Barados snart nämligen. Sedan stack vi iväg mot Port Saint Charles, det blåste lite så det blev för motor. Vi var framme en stund innan ljuset försvinner (kl 18). Vi åkte in till yatchclubben och åt middag. Lucas och Erik åt en Bamsebröd med korv (Bröde var gigantiskt). Inte utan problem då bröden var rostade och hade svarta streck, det gick inte ann för pojkarna. Väl tillbaka i båten var det kolsvart och det rullade lite. Magnus mår inte bra, han fick ett nytt plåster bakom örat.
Data
Genomsnittsfart 4,1 knop, Maxfart 5,9 knop, Distans 111,2 Nm. Totalt 6062 Nm.

Det Gigantiska korvbrödet med korv

16/1 Onsdag
se tidigare inlägg: Ankare och utflykt till Animal Flower Cave, Horse Shoe Bay

17/1 Torsdag
Vi går tillbaka till Bridgetown, det rullar bra här, vi har inget skydd då det inte finns någon bukt här. Magnus mår rejält illa av rullningarna och står knappt ut. Vi försöker dra upp ankaret. Inget händer då man trycker på uppknappen på fjärrkontrollen till ankarspelet. Vi plocka isär den, helt igenrostad. Så vi tog fjärrkontrollen från ankarspelet i aktern, den passade turligt nog. Så då fick vi upp den. Vi gick i väg för motor och drog upp genuan efter en stund. Det blev fart med bara genuan, upp till 6-7 knop. När vi närmade oss Bridgetown så låg det stora kryssningsfartyg där, samt en stor motorbåt. Titta, den har helikopterplatta och en helikopter, och en motorbåt, men vad är det? En mast, titta - den har ju en segelbåt på 5-6 ton på babordsidan! En del har resurser.......
Väl framme så åkte vi in till stan och åt lunch på Waterfront cafe. Pojkarna glass och vi åt lammracks med potatis och grönsaker. Vi satt där en bra stund och slöade. Pojkarna sprang om kring. Vi åkte tillbaka, badade från båten.
Data
Genomsnittsfart 4,5 knop, Maxfart 6,6 knop, Distans 11,1 Nm, Totalt 6073 Nm, Motortimmar 2,3556

Ser ni segelbåten !

18/1 Fredag
Gummibåten läcker ju som sagt, Magnus och Kurt undersökte gummibåten på fördäck och tätade en ventil. De hade tur i oturen, de sa att ventilens innerdel borde ju sitta fast, det gjorde den inte, den föll in i pontonen men de fick tillbaka den på plats. Under tiden satt jag och Marie och skrev om var vi varit så Marie kan lägga in det på bloggen då vi har svårt att komma åt internet. Erik sov under tiden, det är 41 grader ute i solen. Marie, Magnus och Kurt badade som de gör varje dag, jag var också nere i vattnet idag.

19/1 Lördag
Dunka dunka hela natten lång....... Det verkar som de haft en föreställning och teater under kvällen/natten. Gummibåten håller luft nu. Vi åkte in till stan och åt på en bar, det var mycket att titta på. Sen gick vi och titta på affärsgatan. Marie och jag hittade band till våra stråhattar. Vi gick sedan och tog dricka och glass på Waterfront cafe. De har haft segeltävling runt hela Barbados i dag. Pojkarna leker med plåtburkarna (jordnötsburkar).
Barnen fick glass med banan, vägrade äta..... men den var god tyckte Marie

Ser ni lådorna som står på översta däck? Det är högtalare som spelar HÖGT. 
Jolly Roger No 1, the original. 
De åkte ut med turister vid 9 och kom tillbaka med sista turen sen på kvällen eller på morgonen.
Var de inte de så var det katamaraner med turister som dansade på fördäck och musik som skrålade.
Hade vi varit yngre hade vi varit på dessa  :)  :)

20/1 Söndag
Kurt och Marie höll på med Windows7 datorn, Yvonne läser, Magnus mår illa, barna leker och kivas ibland. Tyskarna från Köln har kommit och ankrat i bukten. Magnus, Marie och Kurt har badat.

21/1 Måndag helgdag på Barbados
Hela dagen gick åt att ladda ner Outlook (mailprogram) som sedan inte behövdes.... 24 kb/s tog många timmar. Tur att MS Buccanera låg inne i hamn hela dagen, det är deras öppna wifi vi kommit åt ibland.
Satellittelefonen håller Kurt och Yvonne på att lära sig samtidigt.

22/1 Tisdag
Idag tog vi taxi tll Flower Forest som ligger i Richmond, St Joseph. Dit går inga bussar. Vi åkte med en taxixhaufför som hade 6 barn, han var nog i 35-40 årsåldern. Mycket trevlig, Marie fråga ut honom om hastighetsbegränsingarna här och prata om krockar hon sett, så han  körde så lugnt, så lugnt. Väl där så väntade han på oss. Vilka palmer och blommor, krukväxter vi har hemma som växer i det vilda. Palmer med taggar, ödlor. Ja titta på bilderna. Kurt och Yvonne såg kolibri.
Landsbyggden från taxifönstret på väg till Flower Forest



Västkusten, vågorna bryter bra, de är stora







Vilka taggar !


Kolla in taggarna, de fastna bra i kläderna när man gick förbi

Det fanns mycket att fota :)






Ödla

ha ha ha





23/1 Onsdag
Badat, besökt stranden igen -badvägran från barnen, ätit på stan, badat igen, tvättat, gjort vatten. Ätit gott, barnen - pastaskruvar och ketchup som vanligt. De har levt på digestive och kaviar, pastaskruvar och ketchup under hela besöket. Marie hade med sig 4 tuber kaviar (vi hade önskat oss några), en sprack och slängdes, de andra åt barna upp :) Vi passa på att ta en drink efter maten.

Hmmm va gott ! 
Sen fick de ont i huvudet för drinkarna var så kalla 

24/1 Torsdag
Avresedag för Marie, Magnus och barnen. Marie packade resväskor och allt. Vi åt lunch på båten, pastaskruvar och ketchup för barnen, vi åt bacon, ägg, korv och pommes. Marie och Kurt åkte in först med det mesta av bagaget. Sedan åkte vi andra in. Tog en taxi till flygplatsen. Efter incheckning och bagageinlämning köpte vi dricka i en bar. Magnus ville ha en burgare innan de skulle ombord så vi köpte det till honom och glass till oss andra. Magnus äter inte mat på flygresor, han mår illa av bara lukten. (Marie: han verkar ha en allvarlig rörelsesjuka, klarar ju inte av att sitta i en hammock utan att må illa).
Tårar vid avskedet.
Vi åkte tillbaka till båten (Marie: vet inte om de tog buss eller taxi tillbaka).

Bye Bye Imagine - Hope to see you soon //Marie