torsdag 27 december 2012

3 veckor ute på atlanten

Idag har det gått 20 dygn sedan avfärden från Las Palmas, Gran Canaria.
Vindarna har varit låga och en hel del stiltjebälten har dykt upp enligt båtrapporterna jag hittat så Imagines prognos att hålla medelfart 6 knop har nog inte hållit.
Imagine gissade att de skulle vara framme idag på Barbados men jag tror det tar några dagar till.
Jag har varit i mailkontakt med Equinox, US och de har i sin tur varit i kontakt med Jack Tar, UK som ligger något mer söderut och längre fram än Equinox (som går mot Virgin Islands) och de har båda ropat efter Imagine på VHF men ej fått kontakt.
Inte så konstigt då havet är stort och VHF når inte så långt och de går inte riktigt åt samma håll även om allas mål är Karibien. Både Equinox och Jack Tar är större båtar än Imagine och de gick senare än Imagine från Kap Verde (om jag inte minns fel).

Tävling:
När tror ni Imagine kommer fram?

Jag (Marie) gissar på 1 januari!
Conny B gissar på 30 Januari
Ulf B gissar på 31 januari

Dagbokssammanfattning 21-28 dec

21/12
Väldigt lugnt och lite vind. Stora däcksluckan står på vädring. Vi går nu för motor. Det har varit så varmt så vi har ätit på kvällen. En vattenflaska har vi sett i havet, sedan körde vi på ett rör, förmodligen en båtshake.
Data:
20-21/12: Distans 122 Nm,  Genomsnittsfart 5,1 knop.
Hittills: Maxfart 12,3 knop, Genomsnittsfart 5,4 knop, Distans från Las Palmas 1805 Nm, Totalt 4961 Nm.

22/12
Havet helt lugnt, bara dyningar. Fortfarande varmt och soligt. Gjort vatten. Väldigt svag vind. Stora dyningar så hela horisonten syns. En fågel har cirklat runt om båten men vi kan inte se vad det är för någon fågel. På kvällen kom mer vind och vi satte upp genuan med stormfocken emellan, men vinden har pendlat mycket så vi var tvugna att rulla in igen. Nu styr autopiloten igen. Tredje dagen för motor.
Data:
21-22/12: Distans 117 Nm, Genomsnittsfart 4,9 knop.
Hittills: Maxfart ,12.3 knop, Genomsnittsfart 5,3 knop , Distans Las Palmas 1922 Nm, Totalt 5078 Nm.

23/12
Väldigt varmt i båten. Yvonne har bränt sig under tiden de tanka diesel från dunkarna. Genuan och stormfocken uppe, vi rullar fram.  Under matlagningen tog gasen slut. Fick plocka upp allt i aktern o plocka fram sista 2 kg flaskan. Nisse (vindrodret) kopplades in och autopiloten stängdes av - då gick säkringen. Vi fick då packa ut allt i sidoluckan och skruva bort en del skivor för att byta säkring. Nu fungerar autopiloten igen. Sedan skruva och plocka tillbaka allt igen.
Data:
22-23/12: Distans 179 Nm, Genomsinittsfart 7,46 knop.
Hittills: Maxfart 12,3 knop, distans Las Palmas 2051 Nm, totalt 5207 Nm.

24/12
Äntligen vind! Autopiloten har styrt hela natten då Nisse inte styrde så bra utan pendla för mycket. Yvonne har bränt sig på både framsidan och ryggen. Varit uppe flera gånger i natt och flyttat runt. Äggen börjar bli dåliga. I dag är det julafton! Ljustakarna och ljusen med manschetter plockades fram, de sitter nu i bokhyllan på styrbordssidan. Vi har ätit julaftonsmiddag med röda ljusmanschetter och mässingsstakarna framme. Skinkan var jättegod. Kurt åt skinka på smörgås med senap och skinka med potatis och grönpepparsås. Sedan Kaffe med Punsch senare på kvällen.

25/12
Natten har varit lugn. Yvonne vaknade många gånger och gick till slut upp och det var så varmt! Sedan sov hon till 7. Sjökojen är verkligen dålig, den töjer sig, så Kurt hade svårt att sova. Idag har Kurt tvättat kläder, gisses var de var smutsiga. Vi har ätit skinksmörgåsar på dan. På kvällen blev det varmt och fuktigt. Nu är det de andra fraktfartyget som vi har framför oss och det är på väg till Gibraltar. Den har inga lanternor på än. Kurt står uppe nu och kollar. Jag tror vi får sätta på motorn men han gör 17 knop så vi kanske klarar oss. Han passerade till slut en bit ifrån oss. Hade satt på lanternorna och var 17 m lång.
Data:
24-25/12: Distans 124,8 Nm, Genomsnittsfart 5,0 knop, totalt kvar till Barbados 513,5 Nm.
Hittills: Maxfart 12.3 knop, Genomsnittsfart 5,3 knop, Distans Las Palmas 2302 Nm, Totalt 5459 Nm.

26/12
Kurt har hållit på med vindroderinställningar idag för att få till så den slutar pendla 10-15 grader. Solen är framme och det är hög luftfuktighet. Plottern säger att vi har 406 Nm kvar nu till Barbados. Nisse (vindrodret) styr nu. Ätit soppa och korv på dagen. Yvonne sov en stund på dagen. På eftermiddagen kom det flera stora delfiner och lekte i fören på båten. De höll på ett tag. Sedan kom en liten svart fågel igen och dök i vågorna. Det är nu 30 grader i luften och 28 grader i vattnet. Watermaker har fått göra vatten men den suger luft, vi får sätta intaget någon annanstans. På kvällen körde vi motorn för avdriften var för stor.

27/12
Vilken natt! Yvonne har stensovit. Kurt har varit framme och minskat seglen och Yvonne hörde ingenting. Vi har slagit till styrbord nu för vi låg för långt söderut. Vi har sett en ny fågel som cirklat runt båten. Svart näbb och svarta stjärtfjädrar, vit undersida med svart och vit teckning på vingarna. Otrolig glidflygare, står och hovrar och störtdyker från 10 m höjd. Helt fantastisk, har ca 80 cm mellan vingarna.
Data:
26-27/12: Distans 132 Nm, Genomsnittsfart 5,5 knop, Kvar till Barbados 262,5 Nm.
Hittills: Maxfart 12,3 knop, Genomsnittsfart 5,3 knop, Distans Las Palmas 2564 Nm, Totalt 5721 Nm.

28/12
Det har rullat hela natten och Yvonne har inte sovit mer än några timmar. Nisse har styrt hela natten. Vi fick en avdrift på 6,3 Nm men nu är vi nästan tillbaka för vi fick gippa. Det ligger en del mörka moln över oss som drar norröver, vi ser en del av regnbågen. Vi ser ett vitt segel från en segelbåt ca 6-8 Nm  ifrån oss. Det är den första segelbåten vi sett på 20 dygn. Vi har en otrolig sjö bakifrån så det gäller att göra fart så vi inte får in den i båten. Kurt har prövar fiskespöet och trasslat ut linan med krokarna och det stora draget. Det sitter i aktern i ett rör. Kurt började höra ett visslande och trodde det var Nisse men det var fiskespöet som stod i en båge och innan han fick tag på det och kunde börja veva in, det var tungt att veva och sedan släppte det igen. Nu är draget ute igen. Det har varit squalls under dagen och vinden ökade. Yvonne låg nere  och sov och fick grejor över sig när Kurt gippade. Jippi!
Vi skall gå vakt i natt och se till att avdriften blir så stor. Vi har fått vår första guldmakrill på ca 4-5 kg som kämpade för att komma loss. Kurt fileade den och makrillsfileerna ligger nu i frysboxen. Vaktpassen började 22.30.
Data:
27-28/12: Distans 147 Nm, Genomsnittsfart 6,1 knop. Kvar till Barbados 124 Nm.
Hittills: Maxfart 12,3 knop, Distans Las Palmas 2791 Nm, Totalt 5868 Nm.

22 dec - Soluppgång

22 dec - Månen, ser ni att den ligger ned

24 dec - God Jul !

28 dec - Guldmakrillen är fångad :)

28 dec - Moln

1 kommentar:

Ulf Borgman sa...

Nog hoppas vi på ett glatt nyårsfirande på Barbados, alltså framme den 31. Tror Ulf